1. Wil jij jezelf kort voorstellen?

Ik ben Kristel Rutgers, net-niet geboren maar wel getogen in het dorp Bedum

Sinds 2 januari 2019 ben ik wethouder in de gemeente  Het Hogeland. Ik heb onder meer jeugd, onderwijs, de energietransitie en de aardbevingen in portefeuille. Dat laatste doe ik samen met onze burgemeester, Henk Jan Bolding. Verder ben ik gebiedswethouder voor Stitswerd, Kantens, Rottum, Bedum en Onderdendam.

  1. Wat betekent de Bedumer Winterloop voor jou?

Voor mij is de winterloop vooral een moment van stilstaan bij het leed dat sommigen treft of heeft getroffen. Bijna iedereen wordt vroeg of laat geconfronteerd met kanker in haar of zijn omgeving. De winterloop is ook een moment dat je financieel of op een andere manier een bijdrage kan leveren en steun kan betuigen aan kankeronderzoek en alles wat daarmee samenhangt. Ik moet bekennen dat ik elk jaar weer een brok in mijn keel krijg bij het zien van zoveel saamhorigheid en kracht. Prachtig én ontroerend!

  1. Wat is je betrokkenheid bij de Bedumer Winterloop?

Ik heb twee keer deelgenomen aan de stiletto-run. En ik ben als Bedumse natuurlijk toeschouwer. Een hele fanatieke!

  1. Wat zou jij zelf willen doen voor de Bedumer Winterloop?

Ik werp me graag op als ‘ambassadeur’ van het evenement; in én buiten de gemeente. Ik laat geen gelegenheid onbenut om dit geweldige initiatief onder de aandacht te brengen. Met mijn promotiewerk wil ik vooral de bekendheid van de winterloop vergroten en daarmee natuurlijk de opbrengst. Investeren in het evenement is verder ook: investeren in het gevoel van saamhorigheid.

  1. Op welke manier heb je met de ziekte kanker in je omgeving?

Het afgelopen jaar kwam het in mijn familie heel erg dichtbij…Toen werd de ziekte bij mijn vader geconstateerd. Dat was een schok; mijn gevoelens van angst en zorg waren niet onder woorden te brengen. Het greep heel diep in en zet je wereld op de kop. Uit onderzoeken blijkt gelukkig dat er geen kankercellen meer zijn. Dat is te danken aan de het huidige niveau van de medische wetenschap. Iets waaraan de winterloop een steentje bijdraagt. Voor zijn genezing ben ik enorm dankbaar.

  1. Als je mocht kiezen waaraan het geld van de Bedumer Winterloop besteed mag worden wat kies je dan?

Ik vind dat een moeilijke vraag. Ik ben immers geen specialist. Maar ik vertrouw er helemaal op dat de organisatie een goede afweging weet te maken. Dat gebeurde de voorgaande jaren ook.

  1. Particulier initiatief?  

Ik ben overtuigd van de kracht van ideeën van ‘individuen’. Zulke initiatieven kunnen door de organisatie van de winterloop worden bekostigd of medegefinancierd. Het is natuurlijk het mooist als er zo veel mogelijk mensen kunnen profiteren van het ingezamelde geld.

  1. Wat zou jij de organisatie als verbeterpunt willen meegegeven?

Een verbeterpunt wil ik het niet noemen, want dan lijkt het alsof ik het bedacht heb. Maar ik ondersteun de ambitie om van de Bedumer Winterloop door te groeien naar een groter, breder evenement van harte. De doelstellingen van de organisatie worden door vele inwoners van onze nieuwe, grote gemeente ondersteund én gesteund. Daar ben ik van overtuigd Op die manier worden het effect en het bereik nóg groter. En dat hoeft geen afbreuk te doen aan de saamhorigheid in Bedum. Voor de organisatie van de loop ligt er een flinke, maar mooie uitdaging. Ik hoop en verwacht dat  die groei, die verbreding  de komende jaren steeds meer vorm krijgt.

  1. Vind je het belangrijk dat je weet waar de opbrengst naar toe gaat?

In welke vorm dan ook: het blijft belangrijk dat sponsoren en deelnemers helder krijgen uitgelegd wat de doelstellingen en de ambities zijn van de projecten waar het geld naar toe gaat. En waarom voor die projecten is gekozen. Daarmee kweek je als organisatie vertrouwen en laat je zien dat je in staat bent om op een verantwoorde manier zelf de jaarlijkse doelen te kiezen.

  1. Wat wil je verder nog kwijt?

Dat ik echt grote waardering en respect heb voor de vele vrijwilligers die zich inzetten om dit evenement mogelijk te maken. Jullie zijn echt super!