Met de prachtige opbrengst van de 10de editie Bedumer Winterloop voor het UMCG Kanker Researchfonds was het mogelijk om een innovatief nieuw onderzoek te starten naar de behandeling van vrouwen met baarmoederkanker.

In het kort: er wordt elk jaar in Nederland bij meer dan 2000 vrouwen baarmoederkanker vastgesteld. De huidige behandeling voor baarmoederkanker is chirurgische verwijdering van de baarmoeder, veelal gevolgd door bestraling. Patiënten ervaren door deze behandeling een verminderde kwaliteit van leven, met name de jonge vrouwen in de fertiele levensfase. Een behandeling waarbij chirurgie en bestraling niet meer nodig zijn, zou mogelijk een belangrijke verbetering van kwaliteit van leven kunnen geven. Wij denken dat hier een belangrijke rol is weggelegd voor immuuntherapie.

Immuuntherapie is, in de eerste studies, effectief gebleken bij de behandeling van verschillende vormen van kanker, waaronder bepaalde vormen van baarmoederkanker. Deze vormen van baarmoederkanker zijn speciaal omdat ze veel mutaties bevatten en hiermee gevoelig zijn voor behandeling met immuun checkpoint remmers (een vorm van immuuntherapie). Bij ongeveer 3 op de 10 patiënten met baarmoederkanker bevat de tumor veel mutaties.

In de nu lopende studie in het UMCG, die mogelijk is gemaakt door de Bedumer Winterloop, worden vrouwen met veel mutaties behandeld met 2 kuren immuuntherapie in de wachttijd tot operatie. Ondanks de Corona pandemie zijn er nu 6 van de 10 benodigde patiënten geïncludeerd in deze studie. De eerste resultaten zijn zeer veelbelovend en de bijwerkingen gering.  Van de vrouwen die tot nu toe behandeld zijn is kankerweefsel verzameld voor en na de behandeling en zijn er bloedmonsters afgenomen. Op dit moment zijn wij het bloed en weefsel aan het analyseren om de aard van de immuunreactie gedetailleerd in kaart te brengen.

Het zou toch fantastisch zijn als immuuntherapie een chirurgische verwijdering van de baarmoeder en/of bestraling in de toekomst kan vervangen. Het zou een geweldige verbetering in de behandeling zijn. Prachtig dat we kleine stappen voorwaarts in de wetenschap kunnen zetten met financiële steun van de  Bedumer Winterloop.

Door:

Prof Dr. H.W. (Hans) Nijman, Afdelingshoofd Obstetrie en gynaecologie en gynaecologisch oncoloog – UMCG
Dr. M. (Marco) de Bruyn, postdoc Gynaecologische Oncologie – UMCG