Jacko Pol (50) is al vanaf het prille begin betrokken bij de Bedumer Winterloop. Hij verzorgt vanaf dag één het geluid, de techniek en stelt zijn apparatuur daarvoor beschikbaar. Alles voor het goede doel, om geld te doneren voor research en betere behandelmethoden in de strijd tegen kanker. Om anderen daarmee te helpen. Het goede doel raakt Jacko nu ook persoonlijk. In 2019 kwam Jacko’s leven op z’n kop te staan. Hij werd getroffen door strottenhoofdkanker…

Door Peter van Dijken

Wie kent Jacko niet? Bij elk groot evenement in Bedum is hij betrokken. Techniek, geluid, elektriciteit. Bedum kan altijd op Jacko vertrouwen. Samen met Charlotte en vier kinderen woont Jacko in het oude centrum van Bedum. In een zelf verbouwde woning uit 1870. De kanker kwam midden in de verbouw periode. Een forse operatieve ingreep was nodig. “Ik ben geopereerd in het UMCG door dokter Boudewijn Plaat. Hij doet zelf ook al jaren mee aan de Winterloop en laat zich ook sponsoren. Mijn volledige strottenhoofd is verwijderd, inclusief de stembanden. Ik moest na de operatie weer opnieuw leren slikken en praten. Een hele heftige periode met veel onzekerheid. De verbouw heb ik langzaam weer opgepakt en gaf ook afleiding.”

In het dagelijks leven werkt Jacko bij Roossien Hoogwerktechniek. Het bedrijf ontwerpt, bouwt en installeert voorzieningen om ‘veilig te kunnen werken op hoogte’. Zoals vliegtuigtrappen, maar ook de landingsplek voor de traumahelicopter op het dak van het UMCG. Het bedrijf werkt vooral in opdracht van grote bedrijven en multinationals.

Jacko werkt nog niet weer volledig, maar het gaat goed met hem. “Het is oké”, zegt Jacko, “de controles zijn vanaf nu om het half jaar. Schoon ben je nooit. Pas na vijf jaar, zou je dat misschien kunnen zeggen.” Met een stemprothese kan Jacko zich opvallend goed verstaanbaar maken. Jacko is dankbaar waar hij nu staat. “Mijn positieve instelling heeft zeker bijgedragen aan mijn snelle herstel.”

Zijn jeugd in Bedum was fantastisch met veel vrienden en veel te doen. Altijd buiten, slootje springen, op de boerderij. De muziek had al op jonge leeftijd een aantrekkingskracht op Jacko. “Mijn slaapkamer stond op mijn 15e al vol met apparatuur. Draaitafels met vinyl platen. In ’85 kocht ik mijn eerste CD speler. Voor CD’s ging ik vaak naar De Cirkel in Groningen, de meest fameuze platenzaak. Mijn eerste CD speler heb ik trouwens nog steeds…”

“In die jaren leerde ik mijn maatje Johan Claus kennen. Hij draaide vroeger ook muziek in Fame. We hebben nog dagelijks contact. Muziek verzorgen was onze gedeelde passie. Ongeveer 25 jaar draaiden wij door de hele provincie muziek op locatie, feesten, bruiloften, evenementen, noem maar op. Muziek was onze hobby. Jemig, wat hebben we daar een uren in gestoken. Als je de techniek en het geluid regelt ben je als eerste aanwezig en ga je als laatste weg.”

“Dat is bij de Winterloop ook zo. Dat ging soms ver, zoals bij het Glazen huis, dat deed ik twee jaar achtereen. Dat betekende voor mij bijna 48 uur onafgebroken op de been. Ook ’s nachts draaiden wij muziek. De winterloop blijft een fantastisch evenement. Met z’n allen de neuzen dezelfde kant op staan, alles voor het goede doel. De saamhorigheid, met veel geboren en getogen Bedumers, fantastisch!”

“Ik heb het altijd heel graag gedaan. De laatste keer in 2020 was vlak voor mijn operatie. De laatste jaren werkte ik vooral samen met Peter Zuidhof, Alexander van Dellen en Gerben Dwarshuis. Zorgen dat de techniek en de elektriciteit zonder storingen verloopt. Puur facilitair. Door mijn gezondheid doe ik nu een stapje terug, maar ik ondersteun de winterloop nog steeds graag. Mijn apparatuur is beschikbaar.”